noten en natuurlijke voedingsmiddelen van topkwaliteit

Macadamianoten hebben een subtiele, boterachtige smaak, een zachte knapperige textuur en een hoog gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetten. Ze bevatten ook veel vezels, magnesium, koper, mangaan en thiamine en zijn een bron van vitamine B6, niacine en mineralen zoals ijzer, fosfor, kalium en selenium. Door hun veelzijdigheid worden ze gebruikt als ingrediënten in snacks, bakkerijproducten en zoetwaren.

Maar er is een addertje onder het gras. Macadamia’s zijn notoir duur www.denotenbeer.nl om te oogsten en te kweken. Noten van hoge kwaliteit vallen alleen van volwassen bomen. Ze bereiken volledige productie in 12 tot 15 jaar en kunnen tot 40 jaar meegaan.

Voedselproducenten hebben daarom de neiging terug te schrikken om macadamia’s te gebruiken als een heroïsch ingrediënt in een product. De World Macadamia Organization (WMO) beweert dat de noot ‘s werelds meest onaangeboorde en onontdekte volwaardige voeding is. Dat is langzaam aan het veranderen. Amandelen en walnoten waren goed voor respectievelijk 32% en 19% van de wereldwijde productie in 2021/2022, volgens de International Nut and Dried Fruit Council, gevolgd door cashewnoten (17%), pistachenoten (15) en hazelnoten (11%). Macadamia’s, met pecannoten, pijnboompitten en paranoten vormden de resterende 6%.

Komt steeds vaker voor in NDP​
Macadamia’s komen ook steeds vaker voor in NDP, vooral zuivelalternatieven. Zo lanceerde het Duitse merk Veganz een plantaardig alternatief voor camembert, gemaakt van vijf ingrediënten, waaronder cashewnoten en macadamianoten. Green & Gold Macadamia, dat zes verschillende macadamia-processors op vijf continenten vertegenwoordigt, heeft geïnvesteerd in een innovatieprogramma om mogelijke toepassingen voor macadamia’s als ingrediënt te onderzoeken. De resultaten tot nu toe zijn onder meer een zuivelvrije champignonsoep, mango-smoothie, drinkyoghurt en yoghurt, wat bewijst dat er een tastbare zakelijke mogelijkheid is voor macadamia’s als ingrediënt dat voldoet aan de eisen van gezond etende consumenten, aldus het bedrijf.

Zeer stabiele emulgerende eigenschappen​
Green & Gold Macadamia beweert verder dat macadamia’s een uitstekende smaakdrager zijn met zeer hoge en stabiele emulgerende eigenschappen, opnieuw vanwege hun hoge vetgehalte, waardoor ze de romige textuur in een eindproduct behouden.

Het Britse snackmerk House of Macadamias heeft de landelijke lancering aangekondigd van zijn chocolade-kokosnoot, gezouten karamel en macadamia-notenrepen met donkere chocolade bij de retailers WH Smiths, Planet Organic & Partridges. “Klanten worden tegenwoordig bestookt met zoveel bars en merken. Er zijn ook veel gezonde repen zonder suiker en natuurlijke ingrediënten in de mix, maar ze neigen naar goedkopere noten, amandelen, pinda’s, “vertelde mede-eigenaar Brandon Hiemstra aan FoodNavigator. “We hebben er geen gevonden met Macadamia’s als het heldeningrediënt.”

Hoewel duurder, gelooft Hiemstra dat hij een publiek zal vinden voor die consumenten die een premium hebben bereid voor snackbars die beter voor je zijn. “We wilden geen compromissen sluiten. In plaats van gewoon macadamia’s toe te voegen, hebben we het tot het eerste ingrediënt gemaakt, bijna van de reep (45%) en de resulterende smaak is uniek omdat we geloven dat klanten het beste verdienen, “legde hij uit. “Het hebben van andere gezonde ingrediënten en calorieën die lager zijn dan veel toonaangevende repen, is gewoon een pluspunt.”

Unieke eigenschappen van macadamia’s ​
Hiemstra benadrukte de unieke voedingswaarde van de macadamia die andere noten niet kunnen claimen. “Ze bevatten 30-40% minder koolhydraten dan amandelen, met meer enkelvoudig onverzadigde vetten dan welke noten dan ook, zelfs olijfolie en avocado. Ze zijn rijk aan de zeer zeldzame omega 7 vetzuren. Weinig noten, indien aanwezig, hebben sporen van hoeveelheden. Omega 7 biedt talloze voordelen, maar twee van mijn favorieten zijn de natuurlijke collageenproductie en vetverlies.”​ Ze zijn ook licht verteerbaar, onthulde hij. “Macadamia’s zijn uniek omdat ze geen lectines bevatten die sommige voedingsmiddelen moeilijk verteerbaar maken. Heb je je ooit afgevraagd waarom je soms krampen krijgt van amandelen en pinda’s? Het zijn de lectines.”​

Ten slotte past de noot bij gespecialiseerde trendy diëten zoals keto, veganistisch en paleo. “Tenzij je allergisch bent voor noten, passen ze in bijna elk dieet”, aldus Hiemstra. “We hebben een significante aanhang van macadamia’s gevonden onder keto- en veganistische broederschappen. Omdat macadamia’s een lager suiker- en koolhydraatgehalte hebben, zijn degenen die keto gebruiken er dol op. Het houdt de bloedglucosespiegels zeer laag, waardoor pieken en crashes in energie worden geëlimineerd. Veganisten lijken ook van macadamia’s te houden vanwege de eiwitten, vitamines en natuurlijke collageenproductie in de omega 7’s.

Zijn fragiele toeleveringsketens een punt van zorg?
Maar ondanks hun voedingswaarde, kan genetische variabiliteit macadamia-planten kwetsbaar maken voor zaken als opkomende plagen, ziekten, natuurrampen en klimaatverandering. In hoeverre baart dit de industrie zorgen? House of Macadamias haalt zijn noten uit Zuid-Afrika, na Australië het grootste macadamia-land ter wereld. “De boeren daar zijn wereldwijd bekend, waardoor we kwaliteit hebben die weinig andere cou

ntry’s kunnen wedijveren’, beweerde de mede-oprichter. “Het klimaat en de landbouwpraktijken helpen deze variaties te voorkomen. Veel boeren zijn begonnen met bovengrondse irrigatie om te helpen met koeling, maar er moet zeker meer worden gedaan, en ook waarom de macadamia-productie de vraag niet heeft bijgehouden.”

Om het hoofd te bieden aan de uitdaging om ‘s werelds duurste noot te gebruiken, ging House of Macadamias rechtstreeks naar de boeren voor sourcing. “In de jaren dat we relaties hebben opgebouwd, zijn we erin geslaagd om ongelooflijke hoeveelheden macadamia’s in bulk te krijgen die een partnerschap vormen, omdat ze ook de vraag willen zien groeien via ons merk,” vertelde Hiemstra ons. “Om nog meer kosten te besparen, wordt al onze verpakking en productproductie voltooid op een klein eindje rijden van de boerderijen, waardoor de logistieke kosten worden verlaagd en onze klanten het meest verse product krijgen. Ten slotte hebben we een relatief klein team op afstand dat dezelfde passie deelt en lange dagen maakt om de kosten verder te verlagen.”​

‘We zullen niet zo goed verkopen in Poundland’​
Hiemstra gelooft uiteindelijk dat macadamia’s smaak- en voedingsreferenties hen in staat zullen stellen een niche te veroveren, hoewel waarschijnlijk niet aan de onderkant van de snackmarkt. “De aard van macadamia’s, die zo zeldzaam en niet goedkoop zijn, betekent dat we een luxemerk zijn dat niet voor iedereen is”, legt hij uit. “Daarom zijn we begonnen in meer high-end retailers. Een eiwitreep van drie pond zal waarschijnlijk niet zo goed verkopen in Poundland. Maar we zijn ervan overtuigd, zoals je ziet, overal pinda’s en amandelen. Uiteindelijk zul je Macadamia’s zien en we willen de klant de keuze geven om iets te kopen met de beste smaak en voeding, ook al is het misschien niet de goedkoopste noot in de stad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *