Stress is overal en altijd

Stress is overal en in alles wat we in ons dagelijks leven meemaken. Maar dat betekent niet dat het leven ellendig is door stress. Het hangt nog steeds af van hoe je omgaat met stress en hoe je omgaat met de situatie die je stress geeft.

Er zijn twee soorten stress: goed en slecht. Stress wordt slecht als je je erdoor laat verteren. Wanneer je door stress niet kunt doen wat je moet doen. Maar stress wordt goed als het je moeilijker maakt en je helpt je doel te bereiken.

De belangrijkste reden waarom mensen depressief en gestrest raken, is werk en daarna relaties.

Wat je baan ook is, soms zul je merken dat je zo gestrest bent dat je waarschijnlijk overweegt te stoppen. Maar dat is niet per se de juiste manier om ermee om te gaan, want de waarheid is dat, waar je ook gaat, stress zal volgen.

Eric Jodoin noemde in zijn “Stressmanagement in identificatie- en copingmechanismen van de werkplek” de vier soorten stress die optreden als werknemer.

1. Tijdelijke stress

Gestresst omdat je zoveel werkdruk hebt en nog heel veel te doen hebt. Je bent zo gefocust op het tikken van de klok om je deadline te halen dat je zelfs overwerkt en je huishoudelijk werk doet. Je krijgt niet genoeg slaap, waardoor je nog angstiger en productiever wordt, wat je op zijn beurt stress geeft.

2. Anticiperen op stress

Het gaat over de stress van te veel nadenken over wat er voor je ligt. Een promotie is hoogstwaarschijnlijk de juiste keuze voor u en het enige waar u aan denkt, is vergeten wat uw huidige verantwoordelijkheden zijn in uw huidige functie.

3. Situationele stress

Wanneer uw bedrijf op het punt staat te sluiten en u niet weet of u gemakkelijk een nieuwe baan kunt vinden. Of uw prestaties kunnen worden verslechterd als gevolg van ineffici´┐Żntie. Een simpel telefoontje naar de manager over een fout is genoeg om hem gestrest te maken.

4. Stress tegengaan

Om het beter te begrijpen, kunnen we dit soort stress vergelijken met plankenkoorts. U bent gestrest bij de gedachte om met andere mensen, potenti´┐Żle klanten of de grote bazen van uw bedrijf te spreken (of te introduceren). Natuurlijk, wie zou dat niet zijn? U bent de eigenaar van het bedrijf waarvoor u werkt, falen kan worden gelijkgesteld met ontslag.

Het is belangrijk om te weten wat je stress veroorzaakt en wat je angstig maakt. Alleen zo weet je hoe je ermee om moet gaan. Je kunt een probleem niet oplossen zonder het te weten. Stress, angst en depressie lijken misschien slechts kleine problemen, maar ze kunnen grote NEGATIEVE effecten hebben. Er zijn tekenen die je moet weten om te weten of je bang bent. Het herkennen van deze tekenen zou de eerste stap zijn om je zorgen te maken.