Waarom een elektrische motorfiets?

Veel motorrijders zien het niet zitten om van hun oude vertrouwde bezinebeestje over te stappen naar een elektrische motorfiets. Het zou minder charme en rijplezier met zich meebrengen. Hieronder noem ik drie redenen waarom je juist wel voor een elektrische motor zou moeten kiezen.

Onmiddellijk koppel en vermogen

Als je op opzoek bent naar vermogen, is het moeilijk om te concurreren met elektrische motorfietsen. En dat is geen overdrijving. Elektrische superbikes winnen het vrijwel altijd van motoren die op fosiele brandstof rijden.

Terwijl benzinemotoren er langer over doen om piekvermogen en koppel te halen, waardoor de motor met hoge toerentallen moet draaien, bereiken elektromotoren het piekvermogen en koppel onmiddellijk vanaf 0 toeren. Ze behouden ook een consistenter vermogen en koppel over het hele toerentalbereik.

Elektrische motorfietsen zijn comfortabeler

Dit is natuurlijk een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar ik vind elektrische motorfietsen op een aantal manieren comfortabeler.

Ze trillen niet zoals motoren op benzine. Natuurlijk hebben veel benzinemotoren nu foefjes om trillingen te verminderen, maar die werken vaak maar half. Waarom mechanische complexiteit toevoegen (en meer storings-/onderhoudspunten) als je alle trillingen gewoon kunt voorkomen?

Je hoeft je daarnaast ook geen zorgen te maken dat je je verbrandt aan een hete uitlaatkop.

Elektrische motorfietsen zijn ook comfortabeler voor het rijden in stedelijke gebieden. Zonder koppeling of versnellingen kun je meer genieten van de rit in plaats van elke drie seconden te grijpen en te schakelen.

Tunen en updaten

Een deel van het plezier van motorrijden zit hem in het tunen en opvoeren.

Met een elektrische motorfiets is dat net zo eenvoudig als je telefoon tevoorschijn halen en op een paar knopjes in een app drukken. Er zijn geen carburateurs om mee te rommelen, geen motortiming om af te stellen, geen injectorprofielen en geen vette handen.

En de mogelijkheid om je fiets up-to-date te houden met updates is essentieel. Kun je je voorstellen dat elke keer dat er een nieuwe update van het besturingssysteem voor de computer uitkwam, je een nieuwe computer moest kopen? Dat zou belachelijk zijn. Maar dat is wat er gebeurt als een nieuwe benzinemotor van het modeljaar met veranderingen en verbeteringen komt. Met een elektrische motorfiets kun je profiteren van bijna al deze updates door simpelweg de software van je fiets bij te werken. Sommige fabrikanten eisen dat dit bij de dealer wordt gedaan, maar de meeste kunnen thuis met uw mobiele telefoon worden gedaan. Makkelijker dan dat wordt het niet!

Leave a Reply

Your email address will not be published.